Příběh TÁTŮV SAD Cider

Tento text byl publikován v časopise Cideroviny 2018, a byl dodán výrobcem tohoto produktu.

V Tátově sadu vyrábíme náš cider již (nebo teprve?) čtvrtý rokem. Na začátku jsme založili 8 hektarů nových jabloňových sadů, o které pečujeme v režimu ekologického zemědělství. Těšíme se tak na úrodu jablek starých českých, ale i speciálních anglických a francouzských odrůd.

 

Všechno co děláme, děláme vlastníma rukama na dvoře našeho statku v Líšnici u Prahy. Jdeme cestou tradiční anglické metody výroby, kdy čerstvě lisovaný mošt fermentujeme při přesně daných teplotách, po dokvašení stáčíme a necháváme zrát minimálně rok a až osmnáct měsíců. Teprve pak spolu mícháme jednotlivé šarže tak, aby výsledná vůně a chuť byla správně vyvážená – svěží, tak akorát hořká, s jemnou kyselinkou. Naše cidery jsou čistě přírodní, obsahují jen jablečný mošt a v případě polosuchého pak špetku třtinového cukru. A taky je s nimi docela legrace, protože suchá varianta má 6,2% alkoholu, polosuchý 5,4%.

V  loňském roce jsme k  oblíbenému suchému a  polosuchému cideru přidali nachmelenou novinku. Měsíc studené macerace tří speciálních odrůd chmele dodává Chmelenému cideru jemnou hořkost a citrusové tóny v chuti.

A protože táta pořád něco zkouší a objevuje, tak na Slavnost cideru letos přivezeme naše speciály. Cider, který vznikl společným moštováním a  fermentací jablek se zázvorem, a  taky cider, který zrál v  dubových sudech od bourbonu. Nám chutnaj a  rádi se o  ně podělíme u  našeho veterána!

Máma & Táta

Původ: Česko / Líšnice | Založení : 2014
Web: www.tatuvsad.cz

%d blogerům se to líbí: