
Příběh Cider Eden a Richardovy limonády.
S výrobou nápojů jsme začali v roce 2004, kdy byl založen náš minipivovar Richard, a to z čisté lásky k tradičně vařenému pivu. O deset let později, v době, kdy se u nás začaly ve velkém objevovat průmyslově vyráběné cidery, napadlo jednoho z nás vyzkoušet, zda by se dalo vyrábět něco podobného i u nás, ale poctivě, bez přídavku cukrů, barviv a konzervantů. Neučili jsme se ani jsme nečerpali inspiraci v zahraničí, prostě jsme koupili mošt a pustili se do kvašení. Ochutnali jsme několik zahraničních pravých ciderů, do sucha vykvašených, ty nám však tolik nezachutnaly. Po spoustě pokusů, omylů, přešlapů a ochutnávání jsme nakonec přišli s ciderem, který nám konečně opravdu chutnal. První rok se prodával jen v PET lahvích, po roce i ve skleničkách a KEG sudech. Ten ve skleničkách se nám postupem času podařilo pasterovat, aby přežil nešetrné skladování při pokojových teplotách, na splátky a po bazarech se postupně snažíme pořizovat výkonnější zařízení.

I přesto je naše výroba stále převážně ruční a zvládat ji ve třech lidech je občas fuška. Jablíčka na mošt máme od místních pěstitelů, pokud je neúroda, sháníme i jinde, vždy ale z Česka. Proto na etiketě najdete označení Český výrobek. Časem jsme přidali i ochucené varianty, višňový a hruškový cider, během roku někdy vyrábíme i limitované edice, jako je bezový cider, cider s chilli či zimní edici s vánočním kořením. Abychom měli co dobrého nabídnout i našim dětem, začali jsme v minulém roce s výrobou Richardovy limonády. Limonády mícháme ze sirupů, které si sami vaříme z květů, bylin, koření a ovoce. Neobsahují umělá sladidla, barviva ani konzervanty. Navíc z každé prodané láhve tečou 2 Kč na projekt Dům pro Julii. Je to prostě #limonadadobranasrdce.
Stále ještě máme co zdokonalovat, učíme se za pochodu metodou pokus omyl, ale věříme, že jsme se vydali správnou cestou a náš Eda, jak cideru občas přezdíváme, vám bude chutnat stejně jako nám 🙂 Na zdraví!
Původ: Česko / Jinačovice | Založení : 2004 | Web: www.edencider.cz