Příběh Norler Cider
Původ: Česko / Telč | Založení : 2017 | Web: wwwnorler.cz
Jsme dva kluci ze srdce Vysočiny a letos vyrábíme již druhý ročník poctivého řemeslného cideru. Bez doslazování a zásadně z českých jablek. Vysočina je prázdná, co se týče kvalitního cideru, tak jsme se rozhodli to změnit. Kvašení na punk po sklepích vystřídaly řízené experimenty a nesmělými krůčky jsme loni vyrobili svojí první pořádnou várku cideru. Pořádnou doslova, protože se nám povedl extra suchý cider s minimem cukru a obsahem alkoholu 7,7 %. Letos jsme vyrobili rovnou dva druhy – polosuchý a polosladký.
Jak se vyrábí?
Z dezertních odrůd jablek – časem budou prý i jiné. Ty pánové vymoštovali, lehce zasířili, nasadili kvasinky a nechali kvasit. A kvasit. A kvasit. Celkem přes dva měsíce. A pak ještě šest měsíců zrát. Hezky v chladu a temnu, jak se sluší. Na závěr pasterizován a dosycen.