ŘEMESLNÝ CIDER

Řemeslný cider = přírodní mošt, pomalé kvašení a řemeslná práce

Cider a perry vzniká částečnou fermentací ovocné šťávy (zejména jablečné, hruškové, případně z jiného ovoce), tak aby obsahem alkoholu nakonec nepřesáhl 8,5%. Řemeslný Cider je potom vyráběný s maximálním důrazem na kvalitu výsledného nápoje, jeho lokální osobitost a tradice, zpravidla s velkým zapojením manuální práce. Výrobci Řemeslného Cideru usilují o podporu, propagaci, rozvoj a kvalitu českých ciderů. Díky své činnosti se zasazují i o rozvoj sadů, krajiny a zemědělských tradic.

Pro zájmy v rámci řemeslného cideru vznikl Svaz malých výrobců cideru.

Základním účelem svazu je sdružovat malé výrobce řemeslného cideru a perry v České republice. 

Reprezentovat, prosazovat a hájit práva a společné zájmy členů. Zaštiťovat kontakty s legislativními orgány, orgány státní správy, výzkumnými, obchodními a zemědělskými institucemi, asociacemi a svazy. Podávat návrhy a stanoviska prosazující společné zájmy našich členů. Střežit spravedlivost legislativního prostředí, aby řemeslnému cideru a perry byla umožněna účast ve férové tržní soutěži po boku průmyslově vyráběných ciderů. Také aby řemeslný cider a perry mohly prospívat diverzifikaci odbytových příležitostí ovocnářů, odrůdové pestrosti sadů, krajinotvorbě a dobrému jménu cideru a perry
v České republice.

Chcete řemeslný cider? Podívejte se na seznam výrobců.

Více o vzniku a historii zájmových skupin v rámci řemeslného cideru naleznete zde.

A co je tedy průmyslový cider?

Pomožme si definicí, který pochází z dob InCider baru, kterouž napsal její majitel a jeden z pořadatelů prvního ročníku Slavnosti Cideru – Vašek Synáček. Příběh o InCider baru najdete zde.

Průmyslový cider je ve velkém vyráběn na automatických linkách většinou velkých pivovarů a s opravdovým ciderem nemá moc společného, spíše cideru kazí dobré jméno. V některých zemích se tento nápoj ani nesmí nazývat ciderem. Výroba je založena na koncentrátu a vodě, často v takové převaze vody, že by výsledný produkt ani nechutnal po jablkách, a proto je navíc přidáno spousta cukru, aroma, barvivo a jiná éčka. Tento druh cideru jste v InCider Baru nenašli. Nikdy ho totiž neměli.

Dalo by se ještě dodat, že díky velkým značkám se lidé často dostanou (někteří propijí) právě k těm řemeslným, ať už je to díky síle reklamy, či jejich složením a chutí právě průmyslových ciderů.