Příběh PROVOCO

CiderTalk by PROVOCO aneb „dialog je důležitější, než shoda“

Původ: Česko / Chelčice | Založení : 2014 | Web: www.cidersekt.cz

V roce 2014, kdy jsme ochutnali první kvašené jablko, jsme se v opojení nadchli a naložili první várku. Potřech letech zkoumání, objevování, ochutnávání a budování jsme letos konečně dospěli k prvnímu oficiálnímu výrobku. Výrobek je to opravdu čerstvý, tak čerstvý, že design propagace se při psaní tohoto článku ještě vyvíjí. Ale od začátku našeho snažení máme myšlenku. Tou myšlenkou je PROVOCO –latinský výraz pro vyvolání diskuze. Při ochutnávkách zahraničních i tuzemských ciderů je vždy o čem diskutovat. Známe to velmi dobře z vlastní zkušenosti. Proto jsme se rozhodli náš cider použít jako komunikační prostředek a navázat s Vámi kontakt. Nejenže hledáme zpětnou vazbu, ale i Vás chceme motivovat k dialogu, ať už s námi, či mezi sebou. Cider se v Čechách vyvíjí a sami jsme zvědaví, zda si na trhu najde stabilní místo. Naším společným prvkem je chuť vytvářet prostředí a příležitosti pro dialoga propojování. Hlavním tématem je pronás „udržitelnost“ v jakémkoli, ale hlavně enviromentálním odvětví. Zajímá nás vše, co moderního člověka může kultivovat a motivovat k většímu respektu k přírodě. A tak jsme to naše ciderování vzali pěkně z „gruntu“. Převzali jsme jeden hektar již mprodukčního sadu, pořídili pozemky a začali s výsadbou vlastních stromků.

Letos jsme vysadili první tisíc „sajdrařských“ odrůd, a když vše půjde jak má, za pět let se dočkáme první pořádné sklizně. Do té doby jsme se rozhodli s jablky experimentovat. A tak od nás očekávejte, že každý rok přibude nová chuť. Letos máte možnost ochutnat náš cider v sušší a sladší podobě. A jak ho vyrábíme Čistě, jednoduše a stoprocentně z jablek. Jablečný mošt odkalíme, rozkvasíme na přirozených kvasinkách (nepoužíváme ani vinné, ani tak pivní) a za pomoci řízeného kvašení filtrací zastavíme na dané sladkosti. A tak sladší je méně alkoholický a sušší více. Kromě trochy SO2 na začátku kvašení a umělého sycení CO2 při lahvování nic jiného nepřidáváme. Nepasterujeme a doufáme, že to tak zůstane. Zatím garantujeme tříměsíční expirační dobu (při uchovávání v temnu a chladu) a stále zkoumáme, jak dlouho nám zůstane ve stejné kvalitě a chuti. Naše jablka pocházejí z jihočeských Chelčic, repektive z Chelčicko-Lhenické oblasti, která jako jediná v ČR získala ochrannou známku EU na kvalitu a původ ovoce. Tato oblast má bohatou tradici a ovoce vyniká nezaměnitelnou vůní, chutí, svěžestí, vyváženým poměrem mezi cukry a kyselinami a dobrým zdravotním stavem. Srdečně Vás tedy zveme na ochutnávku, případnou konverzaci a přejeme Vám příjemné prožití Slavnosti Cideru, za Cider Sekt s.r.o., Ondřej Muška a Jiří Procházka.

Kdo jsme
Cider Sekt s.r.o. je firma dvou nadšenců se sídlem (cidrerií) v Chelčicích u Vodňan v jižních Čechách. Nyní hospodaříme na cca 3 hektarech a renovujeme necelých 1000m2 skleníků. 5 let jsme se věnovali organizaci farmářských trhů a vinařských akcí. Oba dva se profesně stále zabýváme výrobou audiovizuálních děl a právě naše profese nás přivedla zpět ke kořenům ze světa virtuálního do světa naturálního.